The Ultimate Smoked Oumph!

The Ultimate Smoked Oumph!

About this project

The Ultimate Smoked Oumph!

4 pers

ingredienser

500g Oumph! The Filet
en god marinad/glaze (välj en marinad du själv gillar, färdig eller gör en egen)

en grill med lock, ställbart luftflöde och termometer
en eldfast behållare för vatten
trächunks för rökning, vi använder äppelträ
grillbriketter

 

Kolbakad sötpotatis med limesmör

så många sötpotatisar du får plats med i grillen
olja
salt
150 g växtbaserat smör
2 tskflingsalt
1 tsk malet korianderfrö
1 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
1 lime (skalet)
1 dl rostad lök

Gör så här!

Börja med att koka upp marinaden med vatten (ca 1 dl marinad till 4 dl vatten, eller mer om du vill röka mer Oumph! på en gång, vilket rekommenderas då det tar lite tid och blir så awesome!). Lägg i fléerna direkt från frysen, låt sjuda minst 5-10 minuter. Kyl ned i vätskan och låt gärna stå några timmar. Under tiden kan du tex blötlägga rökträet.

 

När det är dags för BBQ finns det flera sätt att göra det på. Vi valde att köra på snake-metoden. Det går ut på att man staplar briketterna tätt, så att de har kontakt, i dubbla rader, ju längre snake desto längre tid. Kolormen läggs oftast längs med grillens ena kant. Ett par-tre dm räcker för detta. De blötlagda trächunksen läggs ovanpå kolormen. INNAN du staplar kol till en snygg orm, ska du fylla den eldfasta formen med vatten och ställa den UNDER gallret, i motsatt kant från där du planerar att lägga kolet. Sätt fyr på lite grillkol så den verkligen glöder. Lägg den glödande kolen i början av ormen, se till att de första briketterna börjat glöda ordentligt och träet börjar ryka. Lägg sedan dina förkokta filéer så långt från värmekällan som möjligt. Sätt på locket, så att lufthålen befinner sig så långt från kolen som möjligt, ovanför filéerna alltså.  Försök styra värmen så att den ligger på max 110 grader och rök i ett par timmar. Pensla gärna med glaze då och då. Du kan antingen käka på en gång eller lägga filéerna i en form med tätt lock och ställa den i kylen över natten, då rökaromerna utvecklas massor efter ett tag.

 

Man kan såklart även röka på en gasgrill, med hjälp av röklåda. Sök efter de bästa BBQ-tipsen på nätet och nörda ner dig lite, det är inte så svårt och är totalt värt det!

 

Servera med vad du vill. Vi gjorde en grym kolbakad sötpotatis med ett limesmör:

 

Gnid in olja och salt utanpå potatisen. Lägg dem runt om glödbädden (dvs inte ovanpå gallret), vänd dem ett par gånger. Tar ca 45 minuter att få helt mjuka. Använd gärna lock på grillen. Börja gärna med potatisarna innan allt annat grillas så blir de klara medan du grillar resten.

 

Smör: Vispa upp smöret, blanda i allt annat. Klicka i generösa mängder i den heta potatisen!